Svatební menu, jak začít?

Už asi i vás dohnala otázka, co budeme na svatbě obědvat? Co vybrat a jak to vše kombinovat? Předkrm, polévka, hlavní chod, dezert. Zdá se vám toho mnoho? Ale není to tak zlé.

Vyrůstala jsem v rodině, která se gastronomií věnuje již pár desítek let. Vždy mě bavilo sledovat, jak se táta domlouvá se snoubenci, co si budou přát ke svatebnímu obědu. Řešili návrhy obou stran a postupně hledali to nejlepší řešení.

Klasické české svatební menu je zajisté:

  • šunková rolka s křenovou pěnou,
  • masový vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi,
  • svíčková na smetaně s houskovým či karlovarským knedlíkem,
  • dezert – svatební dort.

V dnešní době, kdy se jídla velmi odlehčují, to však není nejvhodnější volba pro všechny. Proto se hledají jiné alternativy.

 


Zdroj: Matouš Bárta – www.matousbarta.cz

Alternativní výběr:

Předkrm:

  • zvěřinová, nebo husí paštika,
  • caprese (Mozzarella s rajčaty a bazalkou),
  • carpaccio,
  • uzený losos s opečeným toustem,
  • broskev plněná kuřecí pěnou,
  • cuketa plněná sýrovou směsí.

Polévka:

  • nejčastější volbou je stále masový vývar s knedlíčky,
  • zeleninový vývar s knedlíčky tyrolskými je variantovou pro vegetariány,
  • krémové polévky, dle sezónní zeleniny nebo ryb, jsou také častou obměnou.

Hlavní chod:

  • přírodní plátek dvou druhů masa (kuřecí s vepřovým nebo zvěřinovým) s bramborami na různé způsoby úprav,
  • losos na přírodní způsob s grilovanou zeleninou,
  • zvěřinový přírodní plátek (dle sezóny) opět s grilovanou zeleninou nebo například šťouchanými brambory.

Dezert:

  • Tiramisu,
  • ovocný pohár se sorbetem,
  • panna cotta,
  • cupcake,
  • a samozřejmě je možnost svatebního dort. Tato možnost bývá nejčastěji využívána.

V dnešní době je však mnoho párů, které se snaží vše vymyslet sami. Přijdou poté na schůzku v místě hostiny s hotovým svatebním menu, které chtějí na svatbě mít. Ptají se už jen na cenu, za kterou je daná restaurace schopna jídla uvařit a naservírovat. Zdá se vám to zvláštní nebo ne?

Já jsem se na toto téma bavila s šéfkuchařem jedné brněnské restaurace a druhým z restaurace v rakouských Alpách. Oba mi dali stejnou odpověď.

Chceme ukázat kouzlo naší kuchyně, vytvořit speciální menu pro daný pár. Se snoubenci se pobavíme o jejich představách a poté vymýšlíme celé menu tak, abychom je byli schopni výborně připravit a rychle vydat pro větší počet hostů. Pokud však snoubenci přijdou se svým menu a striktně si za svým výběrem stojí, musíme je občas i odmítnout.

Není to  jen o tom, že vám chutná avokádo a manželovi hovězí steak. Je potřeba se zamyslet nad sezonními možnostmi, možnostmi daného podniku a mnoho dalšího. Je tedy skvělé, pokud máte určitou představu, ale sestavené hotové menu není nutností.

A proč to tady tak píšu?

Již více z vás mi totiž psalo nebo se i osobně ptalo. Co by mělo obsahovat svatební obědové menu? Já jsem však nedávala hned na první poptávku konkrétní odpověď. Není to totiž jednoduché. Pro někoho je moderní kuchyně pouze o jiném způsobu servírování na talíř, pro jiného je moderní používání exotických surovin a něco zcela okázalého. Je tedy důležité znát styl celé svatby, představy páru a poté se dá konkrétně vybírat.

Je totiž pravdou, že jídlo zanechá jeden z největších dojmů z celé svatby. Často hosté po pár týdnech zapomenou na krásné detaily výzdoby, ale skladbu obědového menu mají v živé paměti.

Dohodněte si tedy nejprve schůzky ve vašich vybraných lokalitách. Pobavte se o jejich možnostech, návrzích a poté dořešte všechny detaily. Někdy to může být náročné, nejen kvůli mlsným jazýčkům vás, či vašich hostů. V dnešní době je často skladba svatebních hostů velmi pestrá. Od těch s intolerancemi a alergiemi na určité druhy potravin, přes další nemoci až samozřejmě po vegetariány, vegany a mnoho dalších.

Nemusíte pro každého zvlášť vymýšlet jídlo. Často jdou všechny tyto body omezit v jednom jídle, které pro své hosty nabídnete jako alternativu. Vhodné proto je požádat hosty přímo na pozvánce o dodání informací, zda-li mají nějaké alergie, či jiná omezení. Stačí malým písmem, oni si toho všimnou.

Přeji Vám šťastnou ruku při výběru a dobrou chuť k ochutnávce. Pokud vás napadají jakékoliv otázky k vaší svatbě, piště mi třeba i přímo zde do chatovacího okénka. Ráda vám obratem poradím a pomohu.

Krásný den s úsměvem,
Monča

Text a fotografie: Monika Hlaváčková
Monika Hlaváčková

Inspiruji a pomáhám vést nevěsty během plánování svateb, neboť má dlouholeté zkušenosti se svatbami z různých úhlů pohledu. Gastronomie, dekorace, organizace to vše jsem nespočetněkrát zažila. >>>> Můj příběh Jsem také autorkou e-booku Jak zorganizovat svatbu, třeba i za 14 dní a Zápisníku nevěsty, který jde již brzy do tisku.

Komentáře